Kava in njene številne zdravstvene koristi

Kava je ena izmed najstarodavnejših pijač, za katero vemo, da ima tako  pozitivne kot tudi negativne učinke.

Ne glede na priljubljena prepričanja o tem, da je lahko kava škodlijva našemu telesu, obstajajo znanstveni dokazi, da se je zmerno uživanje prav te v mnogih situacijah izkazalo za zdravju koristno.

Danes, ko je genetika postala ključ osebne medicine, s pomočjo DNK testov lahko preverite kakšen učinek ima na vas kofein.

Nekatere reference, pridobljene iz ustreznih raziskav, so kava in bronhialna astma. Ugotovljeno je, da kofein iz kavnih zrn preprečuje zmerne napade teh bolezni dihal. Vroča kava na primer pomaga sprostiti in očistiti dihalne poti ter tako olajša dihanje. A ne smemo z njo  pretiravati. Če vam ni najljubša pijača, jo lahko nadomestite s skodelico vročega črnega čaja in  dosežete popolnoma  enak učinek.

Kava je dober antioksidant. Poleg kofeina vsebuje tudi druge sestavine, ki imajo antioksidativne lastnosti. Flavonoidi (pridobljeni polifenoli) zagotavljajo pomembno zaščito pred možnimi boleznimi in delujejo tudi kot obrambni mehanizem pred različnimi napadi mikroorganizmov.

Three cups of coffee a day, keeps the doctor away.

Dve do tri skodelice kave na dan zmanjšajo tveganje za depresijo, prav tako pa kava poveča budnost in dvigne človekovo razpoloženje. Številni študiji so pokazali, da kofein poveča koncentracijo in živahnost, tako podnevi kot ponoči. Podobno deluje nad učinkom utrujenosti voznikov.

Zmanjšuje tudi tveganje  nastanka ledvičnih kamnov. Po številnih raziskavah so znanstveniki ugotovili, da je specifična posledica kave presnovni učinek, ki lahko zmanjša nastanek žolčnih kamnov. Druge pijače z višjo ali nižjo vsebnostjo kofeina v primerjavi s kavo niso pokazale pomembne povezanosti. Poleg tega se je pokazalo, da uživanje kave poveča izločanje vode in mineralov skozi urin.

Naša tematska pijača pa ima velik pomen tudi na področju športa. Kofein daje največji spodbudni učinek 2 do 4 ure po zaužitju, kar povzroči povečanje telesne zmogljivosti, saj telo uporablja telesno maščobo kot vir energije, zmanjšuje občutek utrujenosti, povečuje natančnost, okretnost in koordinacijo.

Pri ljudeh s Parkinsonovo boleznijo so simptomi blažji, če se uporabljajo dodatki kofeina. Pravzaprav jim kava ne pomaga pri zaspanosti, temveč pri nadzoru gibanja. Pri zdravih posameznikih, vnos kofeina zmanjša tveganje za razvoj te bolezni.

Študije so pokazale, da je pitje zmerne količine kave zdravilo za jetra in da ta napitek zmanjšuje tveganje nastanka karcinoma samih jeter. Prav tako zmanjšuje tveganje za cirozo.

Če kavo uživate brez drugih dodatkov (mleko in sladkor), medtem ko se pravilno prehranjujete  in  telovadite, ste na dobri poti, da se izognete diabetesu in drugim boleznim vključno z rakom.

Pomembno  je vedeti, da kava kljub številnim dobrim učinkom in dokazanim prednostim še vedno ni zdravilo! Njeno prekomerno uživanje zaradi kofeina, ki ga vsebuje, lahko škoduje vašemu telesu. Za vaše zdravje in dobro počutje pa bodo vedno ključnega pomena: uravnotežena prehrana ter zdrav in zmeren način življenja.

Društvo za zdravje in kvaliteto življenja DNK

Kersnikova 17,

3000 Celje 

kontakt@dna-me.eu

+386 51 605 388

"Naš cilj je zagotoviti, da bi vsi na svetu lahko imeli dostop do podatkov o svojih genih na napravi povezani z internetom, jih delili s svojim zdravnikom in preventivno ukrepali."

  • Facebook