Rak trebušne slinavke

Februar 24, 2020

Pankreas ali trebušna slinavka je žleza, ki spada med vitalne organe. Izjemnega pomena je za ohranjanje zdravja in pravilnega delovanja organizma. Tako kot drugi organi je dovzeten za razvoj številnih bolezni, zlasti malignih, ki v velikem številu vodijo v smrt.

Pankreas se nahaja v zgornjem delu trebuha. Ustvarja in sprošča inzulin in glukagon - hormone, ki telesu pomagajo nadzirati krvni sladkor.

Pojavnost raka trebušne slinavke ki se najpogosteje pojavi po 60. letu starosti, v Evropi narašča.

Slovenija spada med države z največjo pojavnostjo raka pankreasa.

Eksokrini tumorji trebušne slinavke

Ta vrsta raka trebušne slinavke je ena od najpomembnejših zdravstvenih težav v sodobnem svetu. Lahko so maligni in benigni, pri čemer so benigni tisti, pri katerih je manj verjetno, da bodo diagnosticirani in jih bodo uspešno kirurško zdravili. Zlasti skrb vzbujajoče je, da so maligni eksokrini tumorji trebušne slinavke celo peti vodilni vzrok smrti na svetu. Populacija, ki je najpogosteje prizadeta, so moški med 60. in 80. letom starosti. Raziskave še niso določile, kaj povzroča nastanek. Znano je le, da so dejavniki tveganja, ki prispevajo k razvoju te bolezni, prekomerno uživanje kave, prehrana, ki temelji na živalskih maščobah in beljakovinah, in debelost. Razvoj bolezni je lahko tudi posledica kroničnega vnetja trebušne slinavke, poklicne prekomerne izpostavljenosti kemikalijam in genetske nagnjenosti.

Rak trebušne slinavke se pogosto razvija več mesecev, celo leta, preden se diagnosticira. Simptomi so nevidni in nespecifični. Naravo tega raka še dodatno zaplete dejstvo, da se zlahka širi ne le na okoliške organe, ampak tudi hitro daje oddaljene metastaze. Klinična slika in njena manifestacija sta odvisni od njegove lokalizacije v trebušni slinavki.

Rak trebušne slinavke je bolezen, pri kateri je pet let po postavitvi diagnoze delež preživetja zgolj 5-odstoten, medtem ko je, na primer, pri raku na prsih danes že več kot 80-odstoten. Da bi spremenili to res skrb vzbujajočo statistiko, je treba izboljšati prepoznavnost znakov, s katerimi se začne napovedovati to resno obolenje.

Svoje nagnjenje k tej bolezni lahko preverite s preprostim DNK testom.

Najbolj značilni simptomi

Simptomi, značilni za raka trebušne slinavke, so: nenadno slabo počutje, ki ne poneha, izrazito temen urin, svetlo, skoraj sivo blato, naglo nenamerno izgubljanje telesne teže, splošna oslabelost, anksioznost, bolečine. 

V primeru takšnih simptomov in suma na raka trebušne slinavke se izvajajo laboratorijski testi, tumorski markerji, ultrazvok, skener, magnetna resonanca, pregled krvnih žil trebuha … Če se s temi metodami dokaže prisotnost malignega tumorja, je na voljo kirurško zdravljenje.

Postoperativno zdravljenje raka trebušne slinavke

Po operaciji se izvaja dodatna terapija, da se zmanjša tveganje za ponovitev raka trebušne slinavke. Običajno se kemoterapija izvaja 6 mesecev, občasno se izvaja tudi obsevanje. Kemoterapija ima številne neželene učinke, kot so slabost, driska, izpadanje las in apetit, izpadanje las in splošno znižanje imunosti.

Ali ste vedeli, da lahko z DNK oceno ugotovite, kako kemoterapija deluje na vas?

Napoved raka trebušne slinavke

Napoved je odvisna od stopnje, na kateri odkrijemo rak trebušne slinavke, njegove lokalizacije in agresivnosti. Vendar imajo celo potencialno ozdravljivi tumorji veliko tveganje za ponovitev in posledično smrtnega izida. Le 20 % bolnikov, ki so bili deležni ustreznega zdravljenja, ima petletno preživetje po operaciji. Preostali bolniki živijo v povprečju do dve leti po operaciji. Bolniki z rakom, ki je napredoval in oddaljenimi metastazami imajo zelo kratek čas preživetja, le nekaj mesecev. To bi moralo opozoriti bolnike in zdravnike, naj bodo pozorni, zlasti na preprečevanje in atipične simptome, ki lahko včasih kažejo na to grozno bolezen.

Društvo za zdravje in kvaliteto življenja DNK

Kersnikova 17,

3000 Celje 

kontakt@dna-me.eu

+386 51 605 388

"Naš cilj je zagotoviti, da bi vsi na svetu lahko imeli dostop do podatkov o svojih genih na napravi povezani z internetom, jih delili s svojim zdravnikom in preventivno ukrepali."

  • Facebook