Rak materničnega vratu

Rak materničnega vratu (RMV) je posledica okužbe s humanim papilomskim virusom (HPV), ki lahko pri majhnem deležu okuženih žensk, ki imajo hkrati še druge, ne povsem znane dejavnike tveganja, povzroči spremembo zdravih celic v rakave. Te celične spremembe potekajo počasi in postopno več let. V tem obdobju se zdrave celice najprej spremenijo v predrakave, ki imajo že nekatere rakave lastnosti, vendar se ne delijo nenadzorovano, ne rastejo invazivno in ne zasevajo. Iz njih se, če jih ne zdravimo, postopno razvije rak. Ginekolog lahko s testom PAP (brisom materničnega vratu) predrakave celice odkrije in pravočasno zdravi.

Poleg okužbe s papiloma virusom, raka materničnega vratu povzročajo tudi bolezni endometrija (bolezni maternične sluznice), ki so genetsko podedovane. Ali ste gensko nagnjeni za takšne bolezni pa lahko določite s testiranjem DNK.

Zgodnje odkrivanje bolezni - prvi korak k ozdravitvi

Celice raka materničnega vratu rastejo počasi in se lahko razvijejo v 5 letih, kar daje posameznici možnost, da ga odkrije dovolj zgodaj. Težava je v tem, da običajno ne daje nobenih simptomov v zgodnji fazi. Če ženska ne hodi na redne ginekološke preglede (vsaj enkrat na leto), je skoraj nemogoče postaviti pravočasno diagnozo.

Kje začeti?

Presejalni presek je dobro znan izraz, za katerega ste gotovo že slišali, in se nanaša na uporabo medicinskih testov za zgodnje odkrivanje bolezni, kadar simptomi niso prisotni. Primeri pogosto uporabljenih presejalnih testov so mamografija (rak dojke), kolonoskopija (rak debelega črevesa) in bris PAP (rak materničnega vratu).

Vsi medicinski postopki, ki vam lahko pomagajo odkriti raka materničnega vratu, so: klinični pregled; kolposkopija in prej omenjeni test PAP; odvzem brisov iz materničnega vratu; tumorski markerji; številne laboratorijske analize, pa tudi izobraževanje in svetovanje.

Poleg rednih nadzorov je pomemben tudi koncept zdravega načina življenja

Res je, da nam sodobni način življenja ne pušča dovolj prostora ter časa za pripravo obrokov in da nam primanjkuje discipline, da bi upoštevali časnove razmake med obroki in količino zaužite hrane ter zaužili živila, ki niso popolnoma neškodljive za naše zdravje. Toda koncept zdravega življenja zagotovo pomeni pravilno prehranjevanje.

Neustrezna priprava hrane povzroči številne rakotvorne snovi. Termična obdelava, na primer, uniči pomembne sestavine in ustvari nevarne snovi, ki se neposredno vnesejo v naše telo. V zvezi s tem je priporočljiva večja uporaba surovih živil, ki so polna hranil in pozitivno vplivajo na naše zdravje.

Ali veste da 90% žensk z diagnozo raka materničnega vratu ni hodilo na redne preglede?

Rak materničnega vratu je mogoče preprečiti!

Prehrana kot preventiva

Pomembno je, da zaužijete hrano, ki vam bo pomagala, da se boste bolje počutili in ohranili vitalnost, ter čim bolj okrepili imunski sistem. Pijte čim več tekočine, med 2,5 in 3 litri na dan. Kofein čim bolj zmanjšajte. Znanstvene raziskave so pokazale, da imajo ženske, ki pijejo povprečno 4 skodelice kave na dan, za 18% večjo verjetnost, da bodo zbolele za rakom materničnega vratu.

Vnos vitamina C je obvezen, saj ima protirakavi učinek. Dovolj ga najdete v sadju in zelenjavi.

Izogibajte se mesu, zlasti rdečemu in mesu iz žara. Vključite čim več ječmena in perutnino.

Bela moka, sladkor in sol vam prav tako ne koristijo, lahko vam naredijo več škode.

Namesto soli poizkusite uporabiti kurkumo. Za pripravo obroka uporabite ingver, pekočo papriko, origano, peteršilj in česen, rafinirana olja, maščobe živalskega izvora pa nadomestite z ekstra deviškim oljčnim oljem. Poizkusite nadomestiti svoje hrepenenje po sladicah s sveže iztisnjenimi sokovi. Kravje mleko in jogurt tudi nista dobra izbira, lahko pa pijete sveže in nepredelano kozje mleko v manjših količinah.

Dieta bogata z zeleno zelenjavo za boj proti raku materničnega vratu

Jejte zeleno zelenjavo, kot so zelje, zelena solata, špinača ter čim več brokolija in cvetače. Vitamin C boste našli tudi v papriki,  vitamin E, ki je dober antioksidant pa v oreščkih.

Mandlje lahko olupite ali dodate solatam, sončnicam, bučnim semenom, lešnikom ali oreščkom. Arašidi so lahko pravtako dobri, vendar izključno nesoljeni.

Imejte se radi, bodite odgovorni!

Povprečna starost, pri kateri se odkrije invazivni rak materničnega vratu, je 48 do 52 let, preinvazivni pa okoli 35 let. Ne pozabite, da se pravočasno preverite. Zdravje je samo vaša odgovornost.

Društvo za zdravje in kvaliteto življenja DNK

Kersnikova 17,

3000 Celje 

kontakt@dna-me.eu

+386 51 605 388

"Naš cilj je zagotoviti, da bi vsi na svetu lahko imeli dostop do podatkov o svojih genih na napravi povezani z internetom, jih delili s svojim zdravnikom in preventivno ukrepali."

  • Facebook