Alkoholna odvisnost

Alkohol je ena najstarejših snovi, ki jo je človek odkril v iskanju zanimivih stvari in lahko spremeni način razmišljanja ter občutke človeka. Danes je alkohol (alkoholizem) droga, ki jo izbere večina zahodne civilizacije. Ste vedeli, da ste lahko k alkoholni odvisnosti nagnjeni gensko?

Alkoholizem ali odvisnost od alkohola je motnja, ki se pojavi zaradi prekomernega uživanja alkohola in težav, ki so posledica tega. Te težave so na primer vožnja vozila v pijanem stanju, povzročanje telesnih poškodb drugim, duševna zloraba, duševna šibkost, izogibanje odgovornosti itd. Vztrajna uporaba in zloraba alkohola vodi do hujših posledic, kot so popolna izguba nadzora, odtegnitveni simptomi ali zaužitje še večjih količin alkohola zaradi enakih učinkov.

Menijo, da alkoholnost vpliva na tiste posameznike, ki imajo kombinacijo različnih dejavnikov: genetsko nagnjenost, vpliv na okolje in individualno psihologijo, kot sta impulzivnost ali nizka samopodoba. Alkoholizem na splošno velja za kronično bolezen, ki ima resne zdravstvene posledice na vseh ravneh: demenco, erektilno disfunkcijo, srčno-žilne težave, povečano tveganje za nekatere vrste raka in psihične bolezni, ki jim sledijo prebavne bolezni, kot so hipotična ciroza, gestacijske malformacije in številne druge motnje.

Toleranca

Toleranca se pojavi, kadar enaka količina alkohola povzroči manj in manj želenega učinka, zaradi česar moramo povečati vnos alkohola, da dosežemo enak učinek.

Razvoj tolerance pomeni, da je alkohol pripeljal do določenih sprememb v možganih.

Povečanje tolerance vodi v odvisnost

Čeprav potrebujemo več alkohola, da dosežemo učinek ugodja in sprostitve, so možgani, jetra in drugi organi izpostavljeni vse večji količini alkohola in zato začnejo propadati.

Zdravljenje

Zdravljenje mora biti celovito, intenzivno, neprekinjeno in dolgotrajno. Zdravila za alkoholizem ni. Psihofarmacevti uporabljajo anksiolitike in nevroleptike za vzdrževanje abstinenčnega sindroma, pri psiholoških zdravljenjih pa pomaga individualno svetovanje ali skupinsko zdravljenje.

Želite videti vzorčno poročilo DNK analize?  Pošljemo vam ga na elektronski naslov.

Društvo za zdravje in kvaliteto življenja DNK

Kersnikova 17,

3000 Celje 

kontakt@dna-me.eu

+386 51 605 388

"Naš cilj je zagotoviti, da bi vsi na svetu lahko imeli dostop do podatkov o svojih genih na napravi povezani z internetom, jih delili s svojim zdravnikom in preventivno ukrepali."

  • Facebook