Razmišljate o DNK testiranju? Na kaj bodite pozorni.

DNK testiranja postajajo vse bolj dostopna. Tako finančno kot tudi tako, da lahko set za oddajo vzorca naročite kar na svoj domači naslov in iz udobja doma naredite vse kar je potrebno. Pa veste kaj je DNK test? Kako deluje? Na kaj je dobro biti pozoren? Kakšne informacije boste prejeli?...

DNK testiranje je analiza genskega zapisa. Dekodiranje podatkov, shranjenih v genskem zapisu, z namenom preventivnega vplivanja na zdravje posameznika ter poznavanje samega sebe. S pomočjo podatkov uporabnik prejme informacije o predispozicijah, ki jih ima v svoji genski zasnovi. Tako lahko ugotovi k čemu je nagnjen in na kaj je dobro biti pozoren skozi življenje.

Informacije so plod podatkov pridobljenih s strani oseb, ki so svoj genski zapisu dale v namen izvajanja različnih študij. Raziskave na področju genetike se nenehno izvajajo po celem svetu, tako se lahko genski zapis posameznika primerja z vedno večjo bazo podatkov, kar zagotavlja vedno več ter bolj točnih informacij o posamezniku.

Obseg informacij je odvisen od ponudnika do ponudnika.

Na trgu je vedno več podjetij, ki ponujajo DNK analize. Obseg podatkov, pa je odvisen od obsega baze, na podlagi katere izvajajo analizo genskega zapisa. Podatki rezultatov so lahko razširjeni. Tako lahko posameznik na podlagi svojih rezultatov raziskuje o preventivnih ukrepih, simptomih, vlogi genetike, o poročilu analize… Prav tako ne ponujajo vsi ponudniki vseh informacij za eno ceno.

Informacije ki jih prejmete s testiranjem, delimo na zapletene bolezni, monogene motnje, farmakološko kompatibilnost, ostale lastnosti ter poreklo. Kar pomeni da lahko posameznik raziskuje o nagnjenosti k boleznimi, ali je nosilec genske motnje, ugotavlja skladnost zdravil s svojim organizmom, raziskuje o delovanju telesa, o navadah, o dietnih odzivih, razišče svoje korenine…

Na kaj biti pozoren pred nakupom?

1.

Večina genetskih raziskav v komercialne namene se izvaja pri tujih ponudnikih. Za to je dobro da se posameznik pred nakupom prepriča o možnosti podpore pri oddaji vzorca in registraciji na spletu ter v primeru kasnejših zapletov.

2.

Število rezultatov ter oblika, je odvisna od ponudnika do ponudnika. Za to je dobro, da posameznik pred nakupom dobro preveri število rezultatov, ki jih bo prejel za ponujeno ceno. Ali se rezultati posodabljajo, ali so rezultati razširjeni in ali se bodo novi rezultati nadgrajevali ter za kakšno ceno.

3.

Določeni ponudniki dopuščajo možnost sodelovanja v različnih študijah, kar izboljšuje in izpopolnjuje genetske raziskave v zdravstvene namene tudi za prihajajoče generacije. Za to je dobro preveriti ali je možnost sodelovanja v študijah.

4.

Posamezniku priporočamo, da pred izvedbo DNK analize premisli ali dobro razume namen testiranja. Informacije ki jih prejem, so informacije o nagnjenosti in ne potrjujejo zdravstvenega stanja. So smernice k bolj zdravemu in kvalitetnemu življenju.

Rezultati analize dnk na spletno platfor

Želite videti vzorčno poročilo DNK analize?  Pošljemo vam ga na elektronski naslov.

Društvo za zdravje in kvaliteto življenja DNK

Kersnikova 17,

3000 Celje 

kontakt@dna-me.eu

+386 51 605 388

"Naš cilj je zagotoviti, da bi vsi na svetu lahko imeli dostop do podatkov o svojih genih na napravi povezani z internetom, jih delili s svojim zdravnikom in preventivno ukrepali."

  • Facebook