Miokardni infarkt in zdravljenje s pomočjo matičnih celic

Do miokardnega infarkta ali srčnega napada pride, ko se pretok krvi bogate s kisikom v del srčne mišice nenadoma prekine in srce ne more prejemati kisika. Če se pretok krvi ne obnovi hitro, del srčne mišice začne propadati in sčasoma odmre.

Srčni napadi se skoraj vedno pojavijo kot posledica koronarne bolezni (koronarna kardiopatija), imenovane tudi koronarna arterijska bolezen. Koronarna bolezen srca je stanje, pri katerem se znotraj koronarnih arterij nabere voskasta snov, imenovana plaketa. Te arterije prinašajo kri bogato s kisikom v vaše srce. Ko se na arterijah naberejo plaki, se stanje imenuje ateroskleroza. Zbiranje plaka traja več let.

Stopnjo tveganja za Miokardni infarkt lahko ugotovite s preprostim testiranjem svojega DNK.

Sčasoma se lahko območje plaka razpoči (zlomi) znotraj arterije. Kot rezultat, se na površini plaka tvori krvni strdek ali tromb. Če strdek postane dovolj velik, lahko v veliki meri ali popolnoma blokira pretok krvi skozi koronarno arterijo. Če blokade ne zdravimo hitro, del srčne mišice ki napaja arterijo, začne odmirati.

Zdravo srčno tkivo nadomesti brazgotinsko tkivo, kar vodi do možnih zapletov, kot sta srčni zastoj (šibkost in izguba srčnega utripa za črpanje krvi) in aritmija (spremembe v normalnem srčnem ritmu), zaradi česar je življenje bolnika ogroženo.

Glavni simptomi so bolečine v prsih, v obliki zategovanja prsnice, s postopnim poslabšanjem s širjenjem na levo roko, bolečine v spodnji čeljusti in trebuhu. Drugi simptomi vključujejo zadušitev, izgubo zavesti, slabost in bruhanje, slabo počutje in potenje.

Glavni dejavniki tveganja so povišan krvni tlak in hipertenzija, diabetes, dednost, povišana krvna maščoba (holesterol, LDL), debelost, stres, telesna neaktivnost. Zdravljenje poteka z zdravili, ki vodijo do razpada tromba v krvni žili ali s Perkutano koronarno intervencijo (PCI) z implantacijo intrakoronarnega stenta. Po najnovejših informacijah bo mogoče miokardni infarkt zdraviti z matičnimi celicami.

Matične celice - regenerirajo in obnavljajo

Več bolnikov preživi srčni infarkt, vendar imajo pogosto trajne posledice - ker je srce nepovratno poškodovano. Telo ima v vsakem trenutku svoje matične celice, ki se sprostijo takoj, ko se poškodba pojavi, vendar to ni dovolj za sanacijo škode na srčnih strukturah. Univerza v Edinburghu je pred kratkim izvedla klinično študijo, v kateri je preučila možnost bistvenega izboljšanja naravnega procesa okrevanja z dostavo velikega števila pacientovih matičnih celic neposredno v del srca, kjer pride do poškodbe tkiva.

Študija je bila izvedena pri bolnikih, ki so imeli srčno popuščanje in so prejemali matične celice v presledkih skozi infuzijo. Končni rezultat terapije je pokazal, da ni imel stranskih učinkov in da so celice pomembno pomagale pri izboljšanju delovanja srca.

Namen vseh teh raziskav je odkriti srčne napake pri otroku takoj po rojstvu ali celo pred rojstvom, da zberejo matične celice iz popkovine. Narejeni bi bili iz grafita in takoj implementirani v otrokovo srce. To bi popolnoma odpravilo srčno napako.

Društvo za zdravje in kvaliteto življenja DNK

Kersnikova 17,

3000 Celje 

kontakt@dna-me.eu

+386 51 605 388

"Naš cilj je zagotoviti, da bi vsi na svetu lahko imeli dostop do podatkov o svojih genih na napravi povezani z internetom, jih delili s svojim zdravnikom in preventivno ukrepali."

  • Facebook