Katarakta

Februar 17, 2020

Katarakta je zameglitev naravne leče v očesu, ki postopoma napreduje in vodi v izgubo vida v napredni fazi. Napredovanja bolezni ni mogoče preprečiti z zdravili. Popolna ozdravitev pa je mogoča z operacijo. Kdaj je pacient primeren za operacijo, pa je odvisno od tega, koliko katarakta ogroža življenjske aktivnosti.

Katarakta ali siva mrena je bolezen, s katero lahko zboli vsaka druga oseba, starejša od 65 let. To pomeni, da je oftalmična leča zamegljena in so vzroki naslednji:

• Prirojena katarakta je lahko dedna in se pojavlja kot del drugih sprememb na očesu.

• Starostna katarakta nastane zaradi procesa staranja.

• Zapletena katarakta je posledica druge očesne bolezni ali predhodnih operacij oči.

• Travmatična katarakta nastane zaradi različnih poškodb očesa.

• Na njen pojav vplivajo številni drugi dejavniki, kot so izpostavljenost soncu in UV, kajenje, uživanje alkohola, podhranjenost itd.

 Če so se vaši starši, stari starši v življenju srečevali s katarakto, ste morda tudi vi gensko nagnjeni k zgodnjemu nastanku.

To in veliko več lahko ugotovite s preprostim DNK testom.

Kakšni so simptomi?

Začetni simptomi so zamegljen vid, širjenje svetlobe, potreba po pogosti menjavi očal. Vse to so znaki, po katerih lahko predvidevamo, da se je leča začela zamegljevati.. Kasneje v napredni fazi se pojavijo izrazitejši simptomi, kot so: bleščanje ob močnem viru svetlobe, zamegljen vid, podvojene slike na enem očesu, spremembe barvnega dojemanja itd. Če se ne ukrepa, pride do popolne izgube vida

Zdravo oko              Zameglitev leče - katarakta

Kako zdraviti katarakto?

Edino zdavljenje je operacija, ki se lahko izvede lažje, pred popolno izgubo vida. Operacija spada med rutinske, kratkotrajene in zelo uspešne. Po operaciji se vid popolnnoma vrne. S katarakto, ki prizadane obe očesi, se bolezen ne razvija z isto hitrostjo. Svetuje se, da se zamegljena leča prvo odstrani iz enega očesa in po kratki rehabilitaciji iz drugega.

Društvo za zdravje in kvaliteto življenja DNK

Kersnikova 17,

3000 Celje 

kontakt@dna-me.eu

+386 51 605 388

"Naš cilj je zagotoviti, da bi vsi na svetu lahko imeli dostop do podatkov o svojih genih na napravi povezani z internetom, jih delili s svojim zdravnikom in preventivno ukrepali."

  • Facebook