Besedilo je napisal:

K.J.

Izkušnja prejemnika rezultatov DNK testiranja

Oktober 21, 2019

Zakaj ste se odločili na analizo poslati svoj DNK?

Za samo testiranje DNK sem izvedel, ko sem med brskanjem po Facebooku zasledil oglas za ugotavljanje porekla. Bilo mi je zanimivo. Pričel sem malo raziskovati in ugotovil, da lahko z analizo svojega DNK ugotovim veliko več kot svoje poreklo. Sprva nisem bil prepričan, kako lahko vse te informacije izvem iz preprostega vzorca sline, lasu. A kaj kmalu sem pričel razumeti, da je analiza DNK bistveno širši pojem, kot ''pogled z mikroskopom v moj pljunek'' , tako sem si predstavljal.

Kaj menite o rezultatih analize DNK?

Rezultatov je enostavno preveč, a po drugi strani so to informacije o meni. Same rezultate sem prejel pred mesecem dni, pregledal najpomembnejše in nekaj svojih lastnosti, bolj kot zanimivosti in poreklo. Ko stopim na tehtnico vedno pomislim, da moram pričeti raziskovati o prehranjevanju in športu a za to si želim vzeti čas.

Ste že kaj spremenili pri sebi, v svojem življenju?

V prvi vrsti razmišljanje. Prva stvari ki sem jo pogledal, so bolezni. Zelo visok riziko imam za obliko raka, zaradi katerega je pred leti izgubil življenje moj ded. To me je malo zbistrilo. Sva si le bila blizu. Začel sem veliko raziskovati in ugotovil da stroka ocenjuje, da je do 57% te bolezni pri moških povezano prav z geni in da je edina možnost za popolno ozdravitev, pravočasno zdravljenje. To pa je težko, saj bolezen prične zelo pozno kazati  svoje znake.

Več kot 390 informacij o vas za eno ceno

Ste sprejeli že kakšen preventivni ukrep na podlagi DNK testa?

Da. Odločil sem se, da če sem že dobil takšne rezultate, da okoli tega tudi nekaj naredim. Nisem človek, ki bi se držal diet in vsakodnevno razmišljal ''kam naj stopim''. Sem se pa obrnil na ambulanto osebnega zdravnika in se pozanimal kako poteka preventivni pregled prostate. Ko sem objasnil svoje rezultate in DNK test, so to pozdravili. Povedali so mi, da se takšen pregled opravi zelo preprosto preko krvne slike ter da naj pošljem rezultate in bodo preverili, če lahko preventivne preglede naredim preko zdravstvene zavarovalnice. V primeru samoplačniškega pregleda, stane pregled 50€. Na odgovor še čakam.  V vsakem primeru bom pregled opravljal na 3 – 5 let.

Želite videti vzorčno poročilo DNK analize? Pošljemo vam ga na elektronski naslov.

Kaj pa ostali rezultati analize DNK?

Od bolezni imam visoko tveganje še imam za visok krvni tlak v starosti ter rumeno pego na očesu. Okoli tega bom raziskoval še v prihodnje. V svojemu DNK nimam niti enega samega zapisa, ki bi bil povezan s katerokoli dedno motnjo, kot na primer SMA, s katero zboleva mali Kris. Obstaja kar nekaj zdravil, ki naj nebi na moj organizem delovale pravilno ali ne dovolj močno. So pa tukaj rezultati osebnih lastnosti.

V primeru da zbolim z boleznijo, ki sem jo omenil in to odkrijem pravočasno s preventivnimi pregledi, bo to samo zaradi DNK testa. Prej nisem o tem niti pomislil.

Kot sem omenil sem odziv na diete na hitro preletel, saj je veliko podatkov, a sicer bi bilo dobro, da bi se izogibal nenasičenim maščobam. Tako bi lažje vzdrževal telesno težo. Ostalo moram še predelati. Za moje telo so primernejše lažje vaje ko težje. Barva oči, tip las ter kože. To je točno tako kot je v resnici. Imam malo povečano možnost, da zapadem v igre na srečo in skoraj ničelno, da bi se srečal v življenju z alkoholizmom. Kot sem omenil je rezultatov veliko, samo lastnosti nekaj majn kot 100 in zaenkrat sem predelal kar mi je bilo pomembno ali zanimivo. 0,06% je v mojemu genskemu zapisu indijskih korenin in komaj čakam rezultate staršev, da vidim po komu.

Kaj bi sporočilo drugim o DNK testiranju?

Seveda se mora za takšno dejanje odločiti vsak sam in v prvi vrsti razumeti zakaj. Jaz sem predstavil idejo svojim domačim in ko bo možno, bodo analize naredili tudi oni. Zase pa bi rekel, da v primeru da zbolim za boleznijo, ki sem jo omenil in to odkrijem pravočasno s preventivnimi pregledi, bo to samo zaradi DNK testa. Prej nisem o tem niti pomislil.

Ste vedeli, da lahko set za oddajo vzorca sline naročite kar na dom?

Nikoli ni bilo bolj preprosto!

Set.png

Društvo za zdravje in kvaliteto življenja DNK

Kersnikova 17,

3000 Celje 

kontakt@dna-me.eu

+386 51 605 388

"Naš cilj je zagotoviti, da bi vsi na svetu lahko imeli dostop do podatkov o svojih genih na napravi povezani z internetom, jih delili s svojim zdravnikom in preventivno ukrepali."

  • Facebook