Izkušnja prejemnice rezultatov DNK testiranja

Urška Vlašič (32)

Marec 2, 2020

V moji družini, po očetovi strani je bilo že kar nekaj smrti zaradi rakavih obolenj. In to je bil tudi glavni razlog, zaradi katerega sem se odločila za DNK test. Sama verjamem, da mora človek zase poskrbeti sam in če vem, da sem nagnjena k obolenju x, lahko preventivno naredim veliko, da do obolenja pride čim kasneje oz. se mu lahko celo izognem.

Drugi pomemben razlog pa je bil tudi, da se rada in dokaj veliko ukvarjam s športom. Test prav tako nudi rezultate  povezane z delovanjem mišic, prehrano, farmakologijo ...

O sami DNK analizi sem vedela dovolj, da sem razumela zasnove samega ''delovanja'' le te. Prepričalo me je predvsem to.

Zakaj ste se odločili za DNK testiraje in kaj ste pred odločitvijo vedeli o sami DNK analizi?

Ko ste prejeli rezultate kako ste reagirali? Ste že v življenju kaj spremenili, se odločili za kakšen preventivni ukrep?

Rezultate sem res nestrpno pričakovala. Bilo je prisotno malo strahu, če lahko temu rečem tako. Prisotno je bilo tudi navdušenje, saj sem bila radovedna na kakšni genski osnovi deluje moje telo.

Najbolj me je zanimalo za kakšna obolenja imam največje tveganje. Čeprav so prisotna tudi manjša tveganja sem ugotovila, da se nimam ravno česa zares bati. Mislim, da je zdrav življenjski slog, z ne pretiravanji v katerokoli smer in s čim manj stresa (kar je dandanes velik izziv za vsakogar),  dober plan za prohodnost.

 

Kot zanimivost bi izpostavila  …

… Sem kadilka. Lahko rečem, da kar strastna. Prisotna je želja po opustitvi kajenja. Uspelo mi je že za eno leto, vendar sem po tem času zopet klonila pred željo. V čakanju na rezultate sem po tiho upala, da bom imela povečano tveganje za nekaj, na kar vpliva tudi kajenje. Mogoče bom tako lažje  opustila kajenje. In res je bilo tako (prvi del, ne drugi). Rezultati so pokazali povečano tveganje pri neki vrsti astme. 

S preprostim DNK testom lahko preverite tudi ali vaš genski zapis vsebuje BRCA1/BRCA2 ter gensko nagnjenost za več drugih bolezni, ki pogosto prizadenejo ženske.

Koliko rezultatov  ste že predelali?

Predelala sem malo rezultatov. Tiste, kjer je povečano tveganje od povprečja in pa rezultate vezane na mišice (vezano na šport). Informacij je nepredstavljivo veliko.

S kakšnim športom se ukvarjate in zaradi kakšne težave obiskujete fizioterapevta? Kaj ste izvedeli iz analize? Kako boste v prihodnje reševali omenjeno težavo?

Ukvarjam se z razno raznimi treningi z lastno težo, indoor cycling in pa s tekom, dokler nisem dobila rezultatov.

Pred leti sem namreč med tekom začela čutiti bolečino na zunanjem delu kolena. Bolečina se je iz teka v tek stopnjevala. Na začetku sem z rahlo bolečino še z lahkoto pretekla npr. 5 km, čez nekaj časa (kmalu) pa je bolečina prišla že po enem kilometru in v takšni jakosti, da sem preprosto lahko nazaj pešačila.

 

Po pogovoru z dobrim in znanjem polnim trenerjem, sva imela na sumu tekaško koleno.

Super. Ni konec sveta, po primerne masaže k fizioterapevtu in kmalu bom zopet tekla. Naj pa povem, da v samem teku nisem nikoli ravno uživala, vendar je blagodejno delovalo na moje počutje.

Po šesti terapiji in vajah doma, fizioterapevtu ni bilo jasno, zakaj se stanje še vedno ne izboljšuje. V tem času pa so prišli težko pričakovani DNK rezultati.

Izkazalo se je, da so moje mišice nog  grajene iz več kratkih mišičnih vlaken ter zelo malo dolgih mišičnih vlaken. Kar pomeni, da moje mišice nog niso primerne za tek na dolge proge, ampak so sprinterske mišice. Nagnjena sem k poškodbam mišic nog in če pride do teh poškodb, je rehabilitacija veliko daljša kot pri ljudeh, ki nimajo takšnega genskega zapisa.

Tako nama je bilo s fizioterapevtom takoj jasno zakaj še vedno ni boljše, poleg tega pa je bil potrjen njegov predlog prvega srečanja: »Urška zakaj se siliš s tekom, če vidiš, da imaš težave, zakaj ne bi raje kolesarila? Prodaj tekaško stezo in si kupi kolo:« Steze sicer nisem prodala, sem pa kupila kolo. In se sprijaznila z dejstvom, da tek ni primeren zame.

Zakaj ste se odločili naročiti DNK analizo na naši spletni strani?

Našla sem vas s pomočjo Googla in vaš test resnično nudi zelo veliko število informacij, nenehno posodabljanje rezultatov ter brezplačno prejemanje novih študij, kar vas najbolj razlikujete od drugih ponudnikov. Za tellmeGen sem že slišala prej vendar sem videla, da imam možnost podpore v Sloveniji in mi je tako ljubše reševati morebitne težave. Izkazalo se je za pravilno odločitev, saj ste mi brezplačno organizirali vračilo vzorca z drugim ponudnikom poštnih storitev po tem, ko pri prvem ni šlo.

Preverite kakšne rezultate vam nudi

DNK test.

Društvo za zdravje in kvaliteto življenja DNK

Kersnikova 17,

3000 Celje 

kontakt@dna-me.eu

+386 51 605 388

"Naš cilj je zagotoviti, da bi vsi na svetu lahko imeli dostop do podatkov o svojih genih na napravi povezani z internetom, jih delili s svojim zdravnikom in preventivno ukrepali."

  • Facebook