Le 50 let po odkritju strukture DNK so ekipe iz Združenih držav in Združenega kraljestva preslikale vse gene, vsebovane v nas. Zdaj bi projekt, znan kot Projekt Človeški genom, lahko zdravil vso človeško trpljenje. Mogoče bi bilo ozdraviti večje število bolezni, tudi raki bi postali stvar preteklosti. Vendar ali je to res mogoče ?

GENSKA TERAPIJA SPREMINJA MEDICINO

Polovica nas bo nekoč v življenju bila diagnosticirana z rakom. Problem raka je, da ga obrambni sistem našega telesa ne prepozna kot grožnjo. Naš imunski sistem se je razvil tako, da je naše telo ločeval od telesa tujih napadalcev, kot so bakterije in virusi. Toda rak je preprosto mutirana različica na naših celicah, zato ne nosi značilnih značilnosti invazivnega organizma. Torej naš imunski sistem tega ne rekonstruira, ne napada in ne ubije.

V novem poskusnem zdravljenju zdravniki lahko pokvarijo imunski sistem in ga "opremijo za sposobnost boja". Tako pri mnogih rakih imunski sistem ne more prevzeti tumorja. Potrebuje malo pomoči. Zdravniki so opazili vrsto majhne bele krvne celice, imenovano T-celica. Pravzaprav je zaščitnik imunskega sistema, ki je namenjen napadu bakterij in virusov. Prvi korak k ozdravitvi je zbiranje T-celic. Skupina znanstvenikov in tehnikov v  T-celice vstavi gen- sintetični gen, ki ji neposredno daje navodila, kot je "Prepoznajte raka, ga poiščite in uničite." Pravzaprav uporabljajo virus za vstavljanje novega gena v T-celico. Nato se infundirajo v bolnikov krvni obtok. Vsi postopki te tehnike povzročajo popoln uspeh.

 (DNK analiza) Ločevanje celotnega človeškega genoma omogoča raziskovalcem, da katalizirajo posameznikovo genetsko sestavo in zabeležijo vse različice, prisotne v enem samem testu. DNK analiza se uporablja  za preučevanje raka in različnih bolezni, za preučevanje evolucije človeške populacije, pa tudi za farmakogenomijo.

Test lahko naročite zdaj.

Prvi klinični rezultati pri večini bolnikov kažejo dramatičen učinek. Približno 85% jih gre v postopek, čemur pravimo popolna remisija. S to tehniko se je zdravilo približno sto bolnikov. Po zdravljenju ni bilo znakov bolezni, za bolnike pa so bili rezultati testov neverjetni. V procesu spreminjanja genov pacienti niso imeli visokih pričakovanj, verjeli so, da bodo umrli med posegom in v celotnem obdobju regeneracije celic.

Celoten postopek obnove se dogaja po zaslugi nove tehnike CRISPR. CRISPR (Clustered Regularry Interspaced Short Palindromic Repeats) opisuje bakterijsko lastnost DNK-ja, ki so jo znanstveniki lahko izkoristili, in jim je prvič prinesla izjemno natančnost pri urejanju genov.

CRISPR vam daje pinceto, s katero lahko DNK postavite kamor koli želite.

Ta nova najdena natančnost omogoča zdravniku, da reši osnovni problem.

Težava T-celic nekoga drugega je lahko v tem, da bodo te T-celice napadle tuje telo. Čutile bodo, da "to ni njihovo  telo" in, da "to niso njihove molekule, morajo napadati". Torej, kar omogoča CRISPR Case, je odstranitev molekul, ki sprožijo ta napad. To pomeni, da bi lahko T- celice priskrbel darovalec in jih je mogoče gensko oblikovati, da bi napadle raka same. Celice za več prejemnikov bi lahko pripravili od enega darovalca. Nato bi bili na voljo tudi v lekarnah. Nekega dne v prihodnosti bomo morda imeli lekarne s T-celicami. Zamrznjene T-celične viale, pripravljene za injiciranje.

Če želite videti vzorčno poročilo DNK analize, kliknite tukaj.

Torej je to živo zdravilo, ki hitro zaspi v tekočem dušiku. In to bi delovalo s to obliko terapije. Na voljo mnogim drugim posameznikom.

Donatorske T-celice še niso testirane na ljudeh. Toda ideja ponuja upanje, da bi v prihodnosti lahko ozdravila veliko več ljudi kot jih lahko danes.

Zdaj vstopamo v izjemno obdobje napredka za gensko terapijo. In ne govorimo samo o raku, saj se zdravilo CRISPR danes uporablja za zdravljenje mišične distrofije in je tudi alternativa antibiotikom.

 Kar morate vedeti o prihodnosti, je, da lahko projekt genoma človeka končno izpolni svojo obljubo- da bo spremenil način zdravljenja bolezni.

Izvor: BBC Earth, BBC Science       September 16, 2019

Društvo za zdravje in kvaliteto življenja DNK

Kersnikova 17,

3000 Celje 

kontakt@dna-me.eu

+386 51 605 388

"Naš cilj je zagotoviti, da bi vsi na svetu lahko imeli dostop do podatkov o svojih genih na napravi povezani z internetom, jih delili s svojim zdravnikom in preventivno ukrepali."

  • Facebook