Besedilo je napisal:

Dr. med. Goran Cvetić

Pogled zdravnika na DNK testiranje

September 8, 2019

Ko gre za dnk testiranja, kot zdravnik najprej pomislim na uporabnost celotne “zadeve”.  Ali imam kot posameznik kakršnekoli korist oz. prednosti zaradi tega, ali bomo zaradi tega bolj zdravi, ali ima še kdo drug korist zaradi mojega testiranja, ...

Mene zanima uporabnost testiranja tako v vlogi “pacienta” oz. prejemnika rezultatov dnk testiranja, kot v vlogi zdravnika, ki takšnega prejemnika obravnava.

Želite izvedeti več o DNK testu, ki se posodablja brezplačno?

Kot posamezniki izvemo obilo informacij, ki so bolj ali manj uporabne v očeh vsakega posameznika. Še dobro, da je na voljo toliko informacij, da si lahko vsak izbere, kaj si želi izvedeti oz. se osredotoči na tisti del rezultatov, ki ga najbolj zanima. Ponavadi pomislimo, da je bistvo dnk testiranja, izvedeti za katero bolezen je največja verjetnost, da nas bo “doletela”, ko bomo stari.

 

Če bi tako razmišljali, je najenostavneje odpreti kakšno medicinsko knjigo, kjer lahko za večino bolezni izvemo, kako pogosto se le ta pojavlja v posamezni populaciji. Ali bi lahko na ta način izvedeli tisto, kar nas res zanima? Verjetno ne. Na ta način izvemo le kako pogosto se določena bolezen pojavlja med nami vsemi, ne poda pa nikakršne informacije o tem, kaj to pomeni za mene, kot posameznika.

Takšna informacija je ponavadi uporabna le za zdravnika, kadar poskuša ugotoviti kaj je narobe s pacientom oz. katera bolezen je najverjetneje odgovorna za njegove težave. Dnk testiranje je v tem pogledu veliko bolj individualizirano, kar pomeni, da je pogostost pojava različnih bolezni prilagojena na nas samih in je rezultat vedno unikaten in nikakor ne more biti enak od posameznika do posameznika.

Želite videti vzorčno poročilo DNK analize? Pošljemo vam ga na elektronski naslov.

'Ali se torej izplača oz. ali je kaj koristi od testiranja?
Sam menim, da je. Pove nam z določeno verjetnostjo, katere bolezni se lahko pojavijo pri posamezniku v prihodnosti. Pri nekaterih je ta verjetnost večja kot pri drugih, vendar pa tega pred testiranjem ne moremo napovedati.

Pogosto lahko slišimo nekaj podobnega, kot, “če vsaj malo poznaš svoje starše in stare-starše ter ostale bližnje sorodnike, potem te bo verjetno “doletela” katera izmed bolezni zaradi katere so umrli oni”. To je deloma tudi res, vendar, kot smo prej povedali, je naš dnk in s tem tudi rezultat našega testiranja unikaten in bolj natančen od ugibanja.

Ob tem pa tudi nekateri izmed nas ne poznamo sebe dovolj dobro, nekateri ne poznamo svojih prednikov, nekateri se ne pogovarjamo s svojimi predniki o njihovih boleznih, nekaterim pa nam je vseeno za preteklost. V tem je tudi lahko ena velika prednost, ki jo vidim, kot zdravnik in posameznik.

Ali nam potemtakem testiranje pove z zagotovostjo katera bolezen bo za nas usodna? Seveda, da ne. Nič v življenju ni bolj gotovo kot to, da se rodimo in umremo.

70160566_721054478337499_791679888468738

Splezal bom na DNK lestev, da vidim kam me bo življenje peljalo..

Ste vedeli, da lahko set za oddajo vzorca sline naročite kar na dom?

Nikoli ni bilo bolj preprosto!

Set.png

“Boljše preventiva, kot kurativa”

Ali se torej izplača oz. ali je kaj koristi od testiranja? Sam menim, da je. Pove nam z določeno verjetnostjo, katere bolezni se lahko pojavijo pri posamezniku v prihodnosti. Pri nekaterih je ta verjetnost večja kot pri drugih, vendar pa tega pred testiranjem ne moremo napovedati. Kar pomeni, da nas to ne bi smelo odvrniti od samega testiranja. Neodvisno od same verjetnosti pa nam kljub temu pove, na katere bolezni moramo biti bolj pozorni. In prav to je zanimivo oz. uporabno za nas zdravnike. Kot pravi rek “boljše preventiva, kot kurativa”. In ravno v preventivnih pregledih oz. zgodnjem odkrivanju bolezni se skriva uspešnost zdravljenja. Če kot posameznik veš h katerim boleznim si nagnjen, potem lahko s preventivnimi pregledi začneš prej, kot nam to narekuje zavarovalnica. Tako postaneš aktiven v skrbi za svoje zdravje in aktivno sodeluješ v svojem zdravljenju. Pomembno je, da imamo več informacij, da se izobrazimo, da smo aktivni, da lahko ukrepamo, kot pa da nas je strah potencialne nevarne diagnoze. V primeru, da zbolimo in je bolezen napredovala, potem ponavadi več nimamo nobenih možnosti zdravljenja. Zato ukrepajmo prej.

Kar je pa za mene kot zdravnika še bolj zanimivo, je dejstvo, da nam testiranje lahko z določeno gotovostjo pove tudi kako naše telo odreagira na določeno zdravilo in kako ga presnavlja. To je še posebej pomembno pri pacientih, pri katerih pride do nezadostnega odgovora organizma na prejeto zdravilo. Po domače povedano je pri teh posameznikih to zdravilo razmeroma neučinkovito. Tako lahko bolje prilagajamo zdravljenje in uporabimo zdravila, ki so za pacienta bolj učinkovita.

Ali s testiranjem pomagamo le sebi? V resnici gre za to, da kadarkoli nekdo na svetu opravi testiranje, s tem “obogati” bazo podatkov DNK. Več vzorcev kot jih ima računalnik shranjenih, več ima informacij in se hitreje uči. Tako lahko na podlagi sedanjega testiranja v prihodnosti izvemo dodatne informacije v zvezi z našim dnk.

Medicina ni vsemogoča, a vendarle je napredovala z neverjetno hitrostjo. To prav tako velja za dnk testiranja. Naprej nas žene radovednost in neverjetna želja po znanju. Strah pred neznanim je odveč. Vse enkrat postane znano. Napredek bo med nami ves čas prisoten, v kolikor bomo mi sodelovali, ali ne.

Ali ste tudi vi kaj radovedni?

V članku je podano osebno mnenje enega zdravnika in ne odraža mnenja vseh ostalih zdravnikov. Članek ni sponzoriran s strani kakršnekoli organizacije, podjetja oz. posameznika.

Društvo za zdravje in kvaliteto življenja DNK

Kersnikova 17,

3000 Celje 

kontakt@dna-me.eu

+386 51 605 388

"Naš cilj je zagotoviti, da bi vsi na svetu lahko imeli dostop do podatkov o svojih genih na napravi povezani z internetom, jih delili s svojim zdravnikom in preventivno ukrepali."

  • Facebook