DEBELOST - EPIDEMIJA MODERNE DRUŽBE.
Debelost je ozdravljiva, kronična in prevladujoča motnja, za katero je značilna prekomerna količina maščobnega tkiva. Debelost je sama po sebi problem in dodatno deluje kot sredstvo, ki kratkoročno pretirava in poslabšuje tveganje za bolezni in zdravstvene težave, kot so bolezni srca, diabetes, osteoartritis, težave z dihanjem, visok holesterol, visok krvni tlak in tako naprej . Ima tudi socialne in psihološke probleme in težave povezane z delom.
Težave s prekomerno težo?

Kar se tiče telesa, je bilo znanstveno dokazano, da je 60% telesne teže odvisno od naših genov, za preostalih 40% pa moramo poskrbeti za lastno pot. To pomeni, da je majhen del odstotka odvisen od drugih dejavnikov, kot so prehrana, oskrba, šport, način (ritem) življenja in ostalo. Potrebujemo ravnovesje med vnosom hrane in porabo kalorij, pa tudi dodatno znanje o tem, kaj se dogaja v našem telesu. Treba je povečati vnos sadja, zelenjave, stročnic, zrn celih zrn, zmanjšati vnos sladkorja in soli. Porcije morajo biti individualno prilagojene, med obroki ni treba preskočiti obrokov ali jesti prigrizkov. V nasprotnem primeru je končni rezultat začetek zdravstvenih težav. Če pomislite malo bolj resno, se zavedate, da na koncu obstaja veliko stvari, ki so še vedno odvisne od vaših osebnih dejanj in vaše odločitve. Opustitev slabih navad, še posebej v prehranjevanju, je eden od pomembnejših korakov, ki jih morate narediti, zlasti ko gre za uravnavanje telesne utrujenosti. Če ne morete izbrati popolne prehrane, se ukvarjate z genetskim testiranjem in poslušajte svoje telo, ki vam pove, kako pravilno in natančno doseči resnične in dolgotrajne rezultate.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je opredelila ITM (indeks telesne mase) kot standardno metriko za oceno tveganja, povezane s prekomerno težo, pri odraslih. Vrednosti ITM pri odraslih, starejših od 18 let, so neodvisne od rodu.

Razvrstitev ITM po WHO je:

ITM nižji od 18,5 je pod normalno vrednostjo

ITM med 18,5 in 24,99 je normalen

ITM je večji ali enak 25 je pretežek

ITM je večji ali enak 30 je debelost

ITM nad 40 je morbidna debelost

Društvo za zdravje in kvaliteto življenja DNK

Kersnikova 17,

3000 Celje 

kontakt@dna-me.eu

+386 51 605 388

"Naš cilj je zagotoviti, da bi vsi na svetu lahko imeli dostop do podatkov o svojih genih na napravi povezani z internetom, jih delili s svojim zdravnikom in preventivno ukrepali."

  • Facebook